Türk Fizik Derneği 34. Uluslararası Fizik Kongresi 5 – 9 Eylül 2018 tarihleri arasında Muğla-Bodrum’da gerçekleşti.
Fakültemiz Fizik Bölümü Başkanı, Türk Fizik Derneği Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş ve Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz; Sayın Yüksek Öğretim Kurumu Başkanımız Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’a “Türk Fizik Derneği 2018 Yılı Özel Onur Ödülü”nü takdim ettiler.
“2012 yılından bu yana fizik biliminin tanıtılmasına ve sevdirilmesine, bilim ve teknoloji alanında toplumda farkındalık yaratılmasına katkı yapanlara verilen ödül, ülkemizde Temel Bilimlerin gelişmesi için Yükseköğretim Kurulu tarafından başlatılan YÖK- TEBİP Üstün Başarı Sınıfları'nın açılması, temel bilimler okumak isteyen öğrencilere yönelik burs verilmesinin başlatılması ve mümkün olduğunca başarılı öğrencileri bilim insanı olarak Türkiye'ye kazandırılması amacıyla yapılan çalışmalarından dolayı YÖK Başkanı Saraç'a verildi.”
Türk Fizik Derneği 34. Uluslararası Fizik Kongresi Açılış Töreni 5 Eylül 2018 Çarşamba günü saat 09:00’da Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi – Konacık, Bodrum’da gerçekleştirilmiş olup; Kongreye aşağıda belirtilen Protokol katıldı.
Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ – Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Hasan MANDAL – TÜBİTAK Başkanı
Bekir YILMAZ – Bodrum Kaymakamı
Mehmet KOCADON – Bodrum Belediye Başkanı
Prof. Dr. Mahmut AK – İstanbul Üniversitesi Rektörü
Pro. Dr. Hüseyin ÇİÇEK – Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Cevdet COŞKUN – Giresun Üniversitesi Fizikçi Rektörü
Prof. Dr. Sondan DURUKANOĞLU FEYİZ – Kadir Has Üniversitesi Fizikçi Rektörü
Prof. Dr. Metin ORBAY – Amasya Üniversitesi Fizikçi Rektörü
Prof. Dr. Orhan UZUN – Bartın Üniversitesi Fizikçi Rektörü
Prof. Dr. Şener OKTİK– Şişecam Topluluğu Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı
Son 20 yılda globalleşen dünyada üniversite yapısı ve yükseköğretim ile ilgili olağanüstü, baş döndürücü değişimler yaşandığını belirten YÖK Başkanı Saraç, 21. Yüzyıl müfredatı, 4.0 endüstri devrimi, sürdürülebilir kalkınma, dijital akış, bölgesel kalkınma, akıllı uzmanlaşma gibi yeni kavramlar çerçevesinde Yükseköğretim Kurulunca üniversiteler yapımıza birçok proje ile yenilik kattıklarının altını çizdi.
Yükseköğretimde yapısal değişiklik için dört ana proje belirlediklerini dile getiren Başkan Saraç, bunların Kalite Kurulunun kurulması, Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma, Hedef Odaklı Uluslararasılaşma ve 100/2000 YÖK Doktora Bursu projeleri olduğunu hatırlattı.
Temel Bilimler alanında yapılan teşvik ve destek düzenlemelerinden söz etmeden önce fizik programlarının mevcut durumu ile ilgili bazı sayısal bilgiler vermek istediğini dile getiren YÖK Başkanı Saraç, "Mevcutta ‘Fizik' programlarımızda (aktif programlar) 44 devlet üniversitemizde 5.514, 4 vakıf üniversitemizde ise 178 olmak üzere toplamda 5.692 öğrencimiz bulunuyor. Geçen sene 946 öğrenci yerleşmişti, bu yıl ise 1.032 öğrencimiz fizik programına yerleşmiş durumda." diye konuştu.
Prof. Dr. Saraç'ın törende yaptığı konuşmanın tam metni için tıklayınız.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da konuşmasında güç koşullarının aynı zamanda fırsat koşullarını da oluşturduğuna dikkati çekti. Savunma sanayisinin gelişmesindeki yetkinliğin arkasında yaşanan güç koşulların olduğunu belirten Mandal, "Şu anda evet yaşanan ekonomik güçlükler var. Ama aynı zamanda bu güçlükler, fırsat olarak da değerlendirilebilir. Temel bilimlerin önemi çok daha önde. TÜBİTAK kapsamında değerlendirdiğimizde, biz tüm destek programlarımızı orta yüksek ve yükseği tek bir kalemde değerlendirerek bir aşamaya kadar geldik." diye konuştu. Mandal, Türkiye'nin bu süreçten başarıyla çıkabilmesi için nitelikli bilgiye ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.
“Türk Fizik Derneği 34. Uluslararası Fizik Kongresi” açılışında Türk Fizik Derneği Başkanı / İÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Baki AKKUŞ yapmış olduğu konuşmasında Türkiye’nin ekonomik krizden kurtulmasının yolunu açıkladı. Türk Fizik Derneği Başkanı / İÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Baki AKKUŞ;
“Türkiye’nin bu güne kadar orta gelir tuzağından yani ekonomik krizlerden (yani yüksek enflasyon, yüksek faiz, döviz artışları, cari açık, büyük dış borç sarmalından) kurtulamamasının nedeni ihracatındaki yüksek teknoloji ürün üretim yüzdesinin % 3.6 gibi düşük bir değerde olmasıdır. Türkiye’nin ekonomik krizlerden, orta gelir tuzağından, (yani yüksek enflasyon, yüksek faiz, döviz artışları, cari açık, büyük dış borç sarmalından) kurtulması için ihracatındaki yüksek teknoloji ürün üretim yüzdesini gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmaktan başka çaresi yoktur.” dedi.
Ayrıca Türk Fizik Derneği Başkanı / İÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Baki AKKUŞ konuşmasında, Türkiye’nin orta gelir tuzağından, ekonomik krizden (yani yüksek enflasyon, yüksek f aiz, döviz artışları, cari açık, büyük dış borç sarmalından) kurtulması için gelişmiş ülkelerinde yaptığı gibi ortalama sekiz yıl sürecek çözüm önerileri sıraladı:
Prof. Dr. Akkuş’un törende yaptığı konuşmanın tam metni için tıklayınız.
Ödül töreninden hemen sonra Türk Fizik Derneği 34. Uluslararası Fizik Kongresi’ne katılan protokol için düzenlenen plaket töreninde Türk Fizik Derneği Başkanı / İÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Baki AKKUŞ ile YÖK Başkanımız Prof.Dr.Yekta SARAÇ tarafından Sayın Rektörümüz Prof.Dr.Mahmut AK’a da plaket verildi.
Açılış programının hemen ardından “Türkiye’nin Bilim ve Teknoloji Hedefleri” konulu bir de panel düzenlendi.
Panelde;
Prof. Dr. Baki AKKUŞ – Moderatör – Türk Fizik Derneği Başkanı – İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Hasan MANDAL – TÜBİTAK Başkanı,
Prof. Dr. Şener OKTİK – Şişecam Topluluğu Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı panelist olarak yer aldı.
Panelde Prof. Dr. Hasan Mandal ve Prof. Dr. Şener Oktik; küresel rekabet ve Türkiye’nin durumu, Türkiye’nin yüksek teknolojik ürünler üretmesi gerektiği, sanayi ve üniversite işbirliği, yükseköğretimde burs stratejileri, girişimcilik, akıllı robotlar ve inovasyon konularından bahsettiler. Panel soru-cevapların ardından sona erdi.
Türk Fizik Derneği 34. Uluslararası Fizik Kongresi’ne konularında uzman birçok Türk ve yabancı çağrılı konuşmacıların yanında; yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile birlikte çok sayıda fizikçi bilim insanı katılmıştır.
Türk Fizik Derneği 34. Uluslararası Türk Fizik Kongresi hakkında çıkan haberleri g örmek için link listesine tıklayınız.